SOVPIS ve zkratce

Zkratkové slovo SOVPIS jsme vymysleli pro Prostorový informační systém vernakulární architektury Společnosti pro obnovu vesnice a malého města nejen proto, že PISVA (nebo anglicky SISVA) ani jeho přesmyčka VAPIS se nám zrovna nezdály jako nejvhodnější. Po řadě pokusů se ustálil SOVPIS. Tedy SOV ze SOVAMM a PIS za Prostorový Informační Systém. Latiny znalý pak může čísti „soupis“.

Teprve dodatečně jsme zjistili, že SOVPIS znamená i ledacos jiného. Byl to především v letech 1934 – 1991 Союз писателей CCCP (viz Русская Википедия), pro mladší čtenáře již azbukou nezvládnoucí Svaz sovětských spisovatelů (a heslo Union of Soviet Writers ve verzi anglické). A na stránkách www.sovpis.org najdete stejnojmenné bytové družstvo. Sdružuje obyvatele pěti domů postavených koncem 50. let minulého století pro členy Svazu sovětských spisovatelů v Moskvě poblíž stanice metra Аэропорт. I když Moskva není zrovna malé město, tak si zřejmě SOVPIS jako zkratku ponecháme. Je jen na nás, aby se uživatelům co do obsahu nepletlo. Chce to patřičné aktivní zapojení sovpisníků, pro něž lze konečně inspiraci hledat i na plakátu prvního sjezdu SovPis. Soubor Pervyi s’ezd sovpis.jpg z Wikimedia Commons není ovšem publikován pod svobodnou licencí, takže si jej v případě zájmu prohlédněte na stránce Съезд писателей СССР na ruské Wikipedii. Doufejme, že v SOVPIS zvládneme licenční podmínky našich vlastních dokumentů ku všeobecné spokojenosti…

Pozn. Kromě souvislostí mezi SOVPISem a SovPisem rovněž dementujeme, že by usedlost U Pěstů v záhlaví tohoto příspěvku měla cokoliv společného s jedním z autorů SOVPIS. Háček na ilustraci je na správném místě. Autorem snímku publikovaného pod licencí CC BY-NC-ND 4.0 je Zuzana Syrová – Anýžová.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..